Oona Lehtinen

7.4.2021

Oona Lehtinen on 23-vuotias keväällä 2020 valmistunut rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööri.  Lukion ohella hän teki töitä rakennussiivojana, jonka kautta hän tykästyi rakennusalaan. Lukioaikana unelma-ammatti oli vielä poliisi ja armeija oli yksi vaihtoehto lukiosta valmistumisen jälkeen. 

Nykyään Oona toimii työnjohtajana Rakennustoimisto Lundén Oy:n työmaalla. Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinöörin koulutus kestää 4-vuotta, mutta Oonan mielestä koulusta saa aika laihat eväät työelämään.

Opintoihin kuului suhteessa liikaa tavallisia lukuaineita. Eniten opin harjoittelujaksojen avulla, jossa pääsi oikeasti tekemään itse. Lukiopohjan takia, minulta puuttui ammatillinen osaaminen kokonaan, jolloin lähdin aika eri asemasta verrattuna osaan luokkatovereista, jotka olivat jo 3-vuotta opiskelleet rakennusalaa tai mahdollisesti työskennelleet alalla jo useita vuosia.  

Tavallinen työpäivä työmaalla alkaa 7.00, jolloin jaetaan tehtävät ja vastuualueet. Työpäivän aikana tarkkaillaan myös työn sujuvuutta.

Itse toimin työnjohtajana ja olen noin 50% koneen ääressä ja 50% työmaalla. Parasta alalla on se, että joka päivä on erilainen ja opin jatkuvasti paljon uutta. Onnistumisen tunteet tuovat itsevarmuutta työhön ja pitävät mielenkiinnon yllä.

”Nainen rakennusalalla” on edelleen kohtuullisen harvinaista, naiset ovat ennemminkin suunnittelun puolella tai esim. maalareina. Tällä hetkellä Rakennustoimisto Lundénin Turku Energian pääkonttorin työmaalla on 43 miestä ja 1 nainen – Oona.

Työmaalla oleminen naisena ei loppujan lopuksi ole kovin haastavaa, asennetta ja huumorintajua täytyy olla. Naiset ovat usein tarkkoja ja täsmällisiä, jota työmaalla myös tarvitaan.